Popularne posty

niedziela, 15 stycznia 2012

OGÓRECZNIK LEKARSKI


Zastosowanie Kulinarne :
Posiekane liście ogórecznika lekarskiego używane są jako przyprawa do twarogu, zup, ryb oraz potraw z jaj. Są takży ważnym składnikiem klasycznego dania o nazwie Zielony Sos Frankfurter, który szczególne dobrze smakuje w sałatkach z ogórków. Liście wykorzystuje się świeże i dodaje do potraw tuż przed spożyciem. Jadalnych kwiatów używa się do garnirowania potraw i napojów.
Zastosowanie Medyczne :
Napar z ogórecznika oczyszcza krew, jak również działa moczopędnie. Sok przynosi ulgę przy kaszlu i bronchicie. Uważa się, że ogórniczek oddziałuje pozytywnie przy reumatyzmie oraz chorobach serca i nerek. W przeszłości sądzono, że poprawia nastrój, dlatego nazywano go rośliną dobrego samopoczucia. 
 Specjalny przepis :
 Maseczkę na suchą skórę
Zalej 1 łyżkę liści ogórecznika lekarskiego 1/2 szklanki wrzątku i odstaw do wystygnięcia. Letni napar przecedż przez papierowy filtr i zmieszaj z 1 żółtkiem, 1 łyżką oleju z migdałów i 7 porcjami świeżych drożdży. Maseczkę nakłada się na twarz, ręce i piersi i pozostawia na 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz