Popularne posty

czwartek, 15 grudnia 2011

Chrzan pospolity


Zastosowanie kulinarne:
Świeżo zmielony chrzan zaostrza smak potraw mięsnych i jajecznych, należy jednak stosować go z rozwagą. Szczególnie popularny jest jako dodatek do wołowiny lub węzonego łososia. Kawałki korzeni używane są jako składnik zalewy do ogórków konserwowych.
Zastosowanie Medyczne:
Chrzan poprawia trawienie, działa także moczopędnie oraz antybiotycznie. Stosowanie zmielonego chrzanu przynosi ulgę w takich chorobach, jak: reumatyzm, artretyzm i niedokrwistość.
Ostrzeżenie:
Ostry chrzan może powodować podrażnienia skóry i błon śluzowych. U niektórych osób może wywoływać zaczerwienienie skóry lub powodować efekt opalenizny. Używany do potraw może podrażniać żołądek, jelita lub nerki. Z tego powodu powinny unikać go kobiety w ciąży i karmiące matki.
Specjalny przepis:
Okład na ból głowy
Zmieszaj 1 łyżeczkę zmielonego korzenia chrzanu z 2-3 łyżkami stołowymi wody i zawiń w płótno. Połóż okład z tyłu szyi. Sprawdzaj, czy skóra się nie zaczerwienia.
Na dobre trawienie
Przed pójściem do łóżka wypij szklankę ciepłego mleka z dodatkiem około 1cm świeżo zmielonego korzenia chrzanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz