Zastosowanie Kulinarne:
Posiekane liście i łodygi można wykorzystać do aromatyzowania sałatek, sosów, zup i deserów. Ich słodki aromat przypomina anyż. Można je także przysmażać jako warzywo, choć młode łodygi są równie smaczne na surowo. Suszone nasiona i kawałki korzeni popularnie są używane do aromatyzowania napojów alkoholowych.
Zastosowanie Medyczne:
Arcydzięgiel zawiera olejki eteryczne, gorzkie alkaloidy, taniny oraz kwasy regulujące trawienie. Używany w postaci naparów lub nalewek przynosi ulgę przy kłopotach żołądkowych i przy przeziębieniach.
OSTRZEŻENIE:
Kobiety w ciąży powinny unikać stosowania arcydzięgla, poniważ może spowodować poronienie i uszkadzać nerwy.
Specjalny przepis:
Herbatka arcydzięgla
Zalej 1 łyżeczkę suszonych liści 2 szklankami gorącej wody i zostaw na 5 minut. Następnie przecedż i pij po 1 szklance przed posiłkami. Uspokoi to żołądek i poprawi apetyt.
Posiekane liście i łodygi można wykorzystać do aromatyzowania sałatek, sosów, zup i deserów. Ich słodki aromat przypomina anyż. Można je także przysmażać jako warzywo, choć młode łodygi są równie smaczne na surowo. Suszone nasiona i kawałki korzeni popularnie są używane do aromatyzowania napojów alkoholowych.
Zastosowanie Medyczne:
Arcydzięgiel zawiera olejki eteryczne, gorzkie alkaloidy, taniny oraz kwasy regulujące trawienie. Używany w postaci naparów lub nalewek przynosi ulgę przy kłopotach żołądkowych i przy przeziębieniach.
OSTRZEŻENIE:
Kobiety w ciąży powinny unikać stosowania arcydzięgla, poniważ może spowodować poronienie i uszkadzać nerwy.
Specjalny przepis:
Herbatka arcydzięgla
Zalej 1 łyżeczkę suszonych liści 2 szklankami gorącej wody i zostaw na 5 minut. Następnie przecedż i pij po 1 szklance przed posiłkami. Uspokoi to żołądek i poprawi apetyt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz