Popularne posty

poniedziałek, 14 listopada 2011

Czosnek pospolity

Zastosowanie Kulinarne:
Świeży lub duszony czosnek zaostrza smak sałatek, potraw z warzyw, mięs, zup i sosów. Można go także marynować w occie lub oleju.
Zastosowanie Medyczne:
Po za olejkami eterycznymi czosnek zawiera związek zwany allicyną, który ma silne działanie antybiotyczne. Ponadto dezynfekuje oraz obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, poprawiając krążenie. Pomaga przy wzdęciach i chorobach skóry. Pacjentom cierpiącym na trądzik zaleca się pocieranie chorego miejsca przekrojonym świeżym ząbkiem. 2 szklanki mleka z czosnkiem pite każdego ranka na czczo pomagają złagodzić ból żołądka i problemy z trawieniem. Zmiażdżone 3 ząbki czosnku dodaj do 2 szklanek mleka, a następnie mleko zagotuj. Spożywanie więcej niż 2-3 świeżych ząbków dziennie może jednak spowodować kłopoty z przewodem pokarmowym. 
Ostrzeżenie:
Ponieważ czosnek zwiększa wrażliwość skóry, kobiety w ciąży nie powinny spożywać dziennie więcej niż 2-3 ząbki. Jeśli stosujesz gotowe preparaty, zwróć uwagę na zalecenia odnośnie do dawkowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz