Popularne posty

poniedziałek, 14 listopada 2011

Kminek

Ma cierpki, palący, korzenny smak i nieco słodkawy zapach, który długo się utrzymuje. Poprawia przyswajanie składników pokarmowych i zapobiega wzdęciom i różnym postaciom niestrawności. Doprawia się nim przede wszystkim tłuste mięsa, z pieczenią wieprzową na czele. Ale dobrze komponuje się też z kapustą, grochem i fasolą. Można łączyć go z cebulą, czosnkiem i pieprzem, natomiast walory delikatniejszych przypraw potrafi całkowicie przyćmić.
KMINKÓWKA: Szklanka cukru, 2 łyżki  kminku, 0,5l spirytusu.
Cukier zagotować z dwiema szklankami wody. Na wrzący syrop wsypać ziarenka kminku. Odstawić pod przykryciem na 24 godz. Przecedzić i do naparu wlać spirytus. Przelać do butelek. Po dwu dniach można trunek podawać, najlepiej jako aperitif.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz