Popularne posty

poniedziałek, 14 listopada 2011

JAŁOWIEC

Dojrzałe jagody jałowca mają lekko słodki zapach, tzw. leśny, i specyficzny palący nieco smak. Nadają specjalny smak potrawom określanym jako przyrządzane "na dziko", np. pieczeni  wołowej, zrazom, rybom. Można przyrządzać w ten sposób nawet śledzie. W kuchni staropolskiej wielkim wzięciem cieszyły się nalewki przyrządzane domowym sposobem na granatowych owocach jałowca.
SOS JAŁOWCOWY: Łyżka masła, łyżka mąki, szklanka rosołu mięsnego, kilka łyżek czerwonego półsłodkiego wina, szczypta zmielonego jałowca, sól i pieprz.
Mąkę zrumienić na suchej patelni, aż uzyska jasnobrązowy kolor. Dodać masło, stopić i wlewać  chłodny rosół, stale energicznie mieszając. Gdy zgęstnieje,zdjąć z ognia, doprawić jałowcem, solą i pieprzem. Podawać do dziczyzny, ale także do wędlin i piczonych mięs ciemnych podawanych na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz