Popularne posty

poniedziałek, 14 listopada 2011

KURKUMA

Chyba jedna z najcudowniejszych przypraw na świecie. Główną substancją czynną jest "kurkumina", która nadaje kłączom intensywnie żółty kolor. Kurkumina, jest substancją przeciwzapalną, o działaniu podobnym do "hydrokortizonu". Wykazano jej działanie przeciw zapalne i przeciw reumatyczne. Ma też obniżać poziom cholesterolu i zapobiegać zlepianiu się płytek krwi. Zabezpiecza wątrobę przed działaniem toksyn, chroni żołądek przed sokami trawiennymi, obniża poziom cukru; ponadto przeciwdziała czynnikom rakotwórczym.                                                                                                         SMAŻONY RYŻ: 400g ugotowanego ryżu, 8 szalotek, 4 łyżki oleju, 1 łyżka rodzynków, 1 jajko, 2 świeże czerwone papryczki chilli, 2 ząbki czosnku, 250g obranych świeżych krewetek, 1-2 cebule dymki, 1 łyżeczka kurkumy, sól.
Ugotowany ryż wymieszać widelcem, tak aby nie było w nim grudek. Cztery szalotki pokroić na plasterki. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim szalotki na złoty kolor. Wyjąć i odłożyć. Następnie na tym samym oleju podsmażyć rodzynki (przez minutę). Wyjąć i odłożyć. jajko ubić, wlać na patelnię i usmażyć cieniutki omlet. wyjąć na talerz, ostudzić, a następnie widelcem podzielić na kawałki. Cebulki dymki cieniutko pokroić. Krewetki obrać, wyjąć czarną żyłkę i wypłukać. Pozostałe szalotki, papryczki chilli i czosnek drobno pokroić, utrzeć w możdzierzu i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać krewetki i smażyć, aż zróżowieją. Zwiększyć ogień, jeśli trzeba dolać niewielką ilość oleju, kurkumę, sól, a następnie dodać ryż. Smażyć przez 2 minuty. Przełożyć na duży półmisek, przybrać smażonymi szalotkami, rodzynkami, jajkiem i cebulkami dymkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz