Popularne posty

poniedziałek, 14 listopada 2011

Cynamon

Ma pikantny, niekiedy nawet palący, bardzo charakterystyczny smak oraz przyjemny, lekko słodkawy, subtelny zapach. Medycyna chińska dowodzi, że wykazuje właściwości rozweselające. Wydaje się być korzystny dla osób z cukrzycą typu II,dzięki wpływowi na aktywność insuliny. Aromatyzuje się nim dania i przetwory owocowe, potrawy słodkie, desery. Bardzo smaczne jest białe mięso natarte tą przyprawą.
Udka kurczaka z mango
4 udka kurczaka, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, pęczek dymki, 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 szklanki soku z mango.
Udka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Dymkę oczyścić, umyć, pokroić. Olej rozgrzać w brytfannie. Kłaść udka, zrumienić i smażyć przez 5 minut. Posmarować każde udko mieszaniną soku z mango z połową cynamonu. Brytfannę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200'C. Piec pod przykryciem przez 30 min. Na 10 min przed końcem wrzucić dymkę i oprószyć solą, pieprzem i resztą cynamonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz