Popularne posty

czwartek, 17 listopada 2011

Tymianek

Odznacza się ostrym, mocnym smakiem i podobnym, ale o lekko cytrynowej nucie, zapachem. Świeże ziele pachnie dużo intensywniej od suszonego. Ostry, często nazywany korzennym, smak i zapach tymianku dobrze łączy się ze wszystkimi prawie potrawami, sałatkami, sosami, warzywami, jajkami, a także mięsem i rybami. Nadaje im specyficzny akcent, typowy dla dań kuchni śródziemnomorskiej.
JAJA W SOSIE SZPINAKOWO-TYMIANKOWYM: 8 jaj, łyżka octu, 1/2 opakowania mrożonego szpinaku, pęcze tymianku, niepełna szklanka śmietany 18%, łyżka mąki, łyżka masła, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku.
Tymianek umyć i wytrząsnąć wodę. Szpinak połamać na kawałki, dodać połowę posiekanego tymianku, postawić pod przykryciem na małym ogniu. W płaskim rondlu zagotować 2l wody, dodać szczyptę soli i ocet. Jaja kolejno rozbijać do filiżanki - trzymając ją tuż nad powirzchnią - wlewać do wrzątku, delikatnie, by żółtko się nie rozpłynęło. Gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 3-4 min. Białko powinno się ściąć, a żółtko w środku pozostać płynne. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową i trzymać w cieple. Stopić masło, wsypać mąkę i mieszać do spienienia. Wlać śmietanę, nie przerywając mieszania i podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Dodać do rozmrożonego szpinaku, doprawić do smaku solą, zmiażdżonym czosnkiem, resztą posiekanego tymianku i pieprzem. Wyłożyć jaja na półmisek i zalać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz