Popularne posty

środa, 16 listopada 2011

Majeranek

Odznacza się silnym aromatem o korzennej nucie i lekko szczypiącym smaku, podobnym nieco do tymianku, tylko delikatniejszym. Nie tylko podnosi walory smakowe, ale zapobiega utlenianiu kwasów tłuszczowych, przedłużając świeżość produktu. W niewielkich ilościach doskonale komponuje się z rozmarynem i tymiankiem. Doprawiamy nim pasztety, mięso bigos i wiele zup, przede wszystkim żurek, fasolową i grochówkę. Osoby cierpiące na podwyższone ciśnienie krwi powinny ograniczyć stosowanie tego ziela.
KOTLECIKI Z GROCHU: Szklanka grochu, 2 cebule, jajko, łyżka kaszy kukurydzianej, 2 łyżki suszonego majeranku, bułka tarta, sól, pieprz, olej do smażenia.
Namoczony na noc groch zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć (nie rumieniąc) na 2 łyżkach oleju. Groch i cebulę zemleć w maszynce lub zmiksować. Dodać kaszę, jajko, sól, pieprz i doprawić majerankiem. Wyrobić masę. Zwilżonymi dłońmi formować z niej małe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz