Jego smak jest orzeżwiający, gorzkawo-korzenny, nieco cierpki, a nawet piekący. Dobrze harmonizuje się z niektórymi potrawami mięsnymi (baranina,dziczyzna) i rybami. Stosowany jest do aromatyzowania likierów, wódek żołądkowych oraz do win. Gałązka rozmarynu rzucona w ogień odstrasza owady. Rozmaryn ma bardzo szerokie zastosowanie. Wchodzi w skład m.in. maseczek odświeżających, płynów do kąpieli ujędrniających skórę, koi system nerwowy, Lagodzi bóle reumatyczne, porawia krążenie krwi. Nie spożywać w czasie ciąży!
Popularne posty
-
Zastosowanie Kulinarne: Kłosowiec meksykański może być wykorzystywany do naparów bądż jako dodatek do mięs, sosów, zup lub sałatek. Smakuje...
-
Zastosowanie Kulinarne: Aromatyczne liście wykorzystuje się do wielu dań Można na przykład dodać je do wody, aby dosmaczyć gotowaną rybę. L...
-
Zastosowanie Kulinarne: Trybula jest zasadniczym składnikiem zup wiosennych oraz ziołowych, stąd wywodzi się jej potoczna nazwa : roślina...
-
Zastosowanie Kulinarne : Posiekane liście ogórecznika lekarskiego używane są jako przyprawa do twarogu, zup, ryb oraz potraw z jaj. Są ...
-
Zastosowanie Kulinarne : Kwiaty można wykorzystywać do garnirowania sałatek i zup, co doda im pikantnego smaku. Można spróbować dodać je...
-
Zastosowanie Kulinarne: Posiekane liście i łodygi można wykorzystać do aromatyzowania sałatek, sosów, zup i deserów. Ich słodki aromat przy...
-
Zastosowanie Kulinarne: Bylica boże drzewko może być wykorzystywana jako przyprawa do sosów, sałatek i pieczeni. Należy jednak stosować ...
-
Zastosowanie kulinarne: Świeżo zmielony chrzan zaostrza smak potraw mięsnych i jajecznych, należy jednak stosować go z rozwagą. Szczegól...
-
Zastosowanie Medyczne: Arnika pomaga kurować uszkodzenia ciała poprzez zmniejszanie opuchlizny i poprawę krążenia krwi. Maści i kompresy...
-
Zastosowanie Kulinarne: Świeży lub duszony czosnek zaostrza smak sałatek, potraw z warzyw, mięs, zup i sosów. Można go także marynować w oc...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz