Popularne posty

poniedziałek, 14 listopada 2011

Bazylia

Odznacza się delikatnym, balsamicznym aromatem i intensywnym, lekko korzennym smakiem. Dobrze komponuje się z szałwią, rozmarynem, estragonem i tymiankiem. Jej zapach wydatnia się w połączeniu z czosnkiem. Wymieszana z rozmarynem zastępuje pieprz. Najsmaczniejsza i najlepsza do dekoracji jest świeża. Bazylia doprawiamy przede wszystkim dania warzywne, zwłaszcza z pomidorów. Pamiętajmy,że bazylię należy dodawać do potraw tuż przed końcem gotowania, jej zapach będzie wtedy intensywniejszy. Natomiast po zamrożeniu intensywność smaku wzrasta, stąd też przygotowane potrawy przewidywane do dłuższego przechowywania należy doprawić nieco słabiej.
Zapiekanka Prowansalska
4 pomidory, 2 cebule, 4 ziemniaki, 4 jajka, 4 łyżki mleka, 5 łyżek tartego sera, 3 łyżki posiekanej bazylii, sól, 2 łyżki oleju, kapary.
Ziemniaki obrać, a następnie pokroić w plasterki. Gotować 3 min w solonym wrzątku, osączyć. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Pomidory umyć, pokroić w kawałki.
Na dużej patelni rozgrzać olej i wkładać kolejno: ziemniaki, cebulę, a na końcu pomidory. Posolić do smaku, doprawić bazylią, i dusić na małym ogniu 5 min, cały czas mieszając. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masą jajeczną zalać warzywa, smażyć na małym ogniu, aż masa się zetnie.
Zapiekankę podawać posypaną serem, resztą posiekanej bazylii i kaparami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz