Popularne posty

poniedziałek, 14 listopada 2011

IMBIR

Kupujemy zmielony (po ususzeniu) lub świeży korzeń. Charakteryzuje się palącym, lekko gorzkawym smakiem oraz bardzo silnym korzennym aromatem z cenioną przez znawców leśną nutą. Stosuje się go do aromatyzowania ciast i deserów, ale także mięsa czy drobiu. Ma właściwości antyseptyczne, jest naturalnym środkiem przeciwko mdłościom, rozgrzewa, reguluje funkcjonowanie żołądka, niedopuszczając do zbyt intensywnego wydzielania się soków trawiennych. Pomaga w zapobieganiu migrenom i zmniejsza objawy reumatyzmu. Dobrze harmonizuje z curry, gożdzikami i cynamonem. Nie należy go łączyć ze świeżymi ziołami, bo zagłusza ich smak i zapach.
SOS Z PAPRYCZEK CHILLI I IMBIRU: 10 świeżych czrwonych papryczek chilli, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki bulionu, kawałek świeżego imbiru (5cm), 4 łyżeczki soku cytrynowego, sól.
Papryczki pokroić. Czosnek i imbir obrać, drobno pokroić i utrzeć z papryczkami w możdzierzu na gładką pastę. Dodać bulion, sok cytrynowy i sól, wymieszać. Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz