Popularne posty

poniedziałek, 14 listopada 2011

Kolendra

Nasiona, bo w takiej postaci jest w Polsce najłatwiej dostępna, mają aromatyczny, słodko-korzenny zapach z pieprzno-balsamiczną nutą, delikatny, ale bardzo charakterystyczny. Po rozgnieceniu są łagodne w smaku, nieco zbliżonym do suszonej skórki pomarańczowej. Dodaje się do warzyw, różnych sałatek, grzybów, i także do ryb i wszelkiego rodzaju mięs, szczególnie do drobiu. Kolendra poprawia trawienie, przeciwdziała nadmiernej fermentacji, zwłaszcza w postaci świeżej natki, która bywa tylko w sklepach z żywnością egzotyczną.
KAPUSTA CZERWONA NA SPOSÓB WSCHODNI: Mała główka czerwonej kapusty (ok.1kg),  3łyżki oleju, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, łyżka mąki, 20dg ciemnych winogron, pęczek kolendry, miód,gożdziki, sól, pieprz.
 Kapusta poszatkować, posolić, odstawić na 20 minut. Posiekaną cebulę przesmażyć nie rumieniąc na połowie tłuszczu, włożyć kapustę, wlać trochę gorącej wody i gotować w odkrytym naczyniu 15 min. Wlać wino, wrzucić umyte winogrona, dusić kapustę pod przykryciem, aż będzie miękka. Mąkę zasmażyć z resztą oleju i połączyć z kapustą, cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem, kolendrą, zmielonymi gożdzikami oraz odrobiną miodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz