Popularne posty

poniedziałek, 14 listopada 2011

CZĄBER

 Ma smak ostry, zbliżony do czarnego pieprzu, a zapach ma balsamiczny, lekko korzenny. Nadaje pikanterii warzywom strączkowym (groch, fasola, soja, soczewica). Wchodzi w skład marynat, dodaje się go do bigosu, a także do duszonej i pieczonej wieprzowiny. Należy używać go ostrożnie. Przedawkowanie powoduje,że potrawa gorzknieje. najlepiej go suszyć bo po zamrożeniu traci na aromacie.
 Faszerowany schab z grilla: 4 plastry schabu karkowego bez kości, pęczek cząbru, 100g tartego sera, 4 łyżki oleju, sól, pieprz.
Cząber opłukać, osuszyć i oberwać listki z gałązek. Posiekać, wymieszać z serem, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić z dodatkiem połowy oleju na papkę. Mięso oprószyć pieprzem i solą. W każdym kotlecie zrobić poziomo nacięcie tak, by powstała   "kieszeń  ". Napełnić ją cząbrowo-serowym farszem, brzegi spiąć metalowymi szpikulcami. Posmarować resztą oleju. Piec na grillu po ok. 7 min z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz