Popularne posty

poniedziałek, 14 listopada 2011

CURRY

CURRY: Jest to mieszanka wielu egzotycznych przypraw, pochodząca z kuchni hinduskiej. W zależności od składu (zwykle zawiera: cynamon, gożdziki, imbir, kardamon, kmin rzymski, kolendrę, kozieradkę, kurkumę, pieprz) może mieć barwę żółtą lub lekko czerwonawą, smak łagodny lub ostry. Nadaje się do wszelkich mięs duszonych w sosie, ale dobrze harmonizuje także z potrawami z warzyw, jajek, ryżu, ryb itd. Podnosi smak mdłych owoców i sałatek z frutti de mare, ale może podrażniać żołądek i jelita. Kto cierpi na nadkwaśność, miewa zgagę i wzdęcia, musi stosować przyprawę bez pieprzu (łagodny curry).
RYBA PO HINDUSKU:Ok. 1.2kg filety skrojone z karpia lub innej ryby, 3 łyżki oliwy, sok z cytryny, sól. Sos: mała cebula, łyżka masła, łyżka curry, łyżka mąki, 2 szklanki wywaru z jarzyn lub drobiu (może być z kostki), kwaśne jabłko, szczypta imbiru sproszkowanego i sól.
Filety opłukać, osuszyć i pokroić w sporą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować sos. Posiekaną cebulę przesmażyć na maślę, aż będzie przeżroczysta. Wsypać mąkę i przesmażyć na biało. Dodać curry, a po chwili wlewać zimny wywar, stale mieszając, by nie powstały grudki. Dodać starte na grubej tarce jabłko, doprawić solą i imbirem. Włożyć rybę i duszyć na maleńkim ogniu ok. 10 min. Podawać z ryżem na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz